Hogyan mondjam el neked?



HOGYAN MONDJAM EL NEKED? – francia és angol nyelvű idegen nyelvi projekt művészetpedagógiai módszerek bevonásával a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a 2016/17-es tanévben

A Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziumban két nyelvtanár, Dr. Szabó Marianne, francia és Molnár Zsuzsanna, angol tanárok vezetésével, továbbá 18 tehetséges tanuló bevonásával valósult meg az a szinte egész tanévet felölelő program, amelynek keretében a tanulók idegen nyelven mélyedhettek el szakköri foglalkozásokon olyan témakörökben és tevékenységekben, amelyek a hagyományos nyelvórákon nem kerülnek középpontba. Téma volt a tehetség típusai, az ihlet, az inspiráció, a tehetség kibontakozásának fejlesztő és gátló körülményei, a művészeti ágak, az opera, a fényképezés, a smink, a festészet, szobrászat, versek, modern tánc, színpadi jelenetek, film. A program részét képezte célnyelvű idegenvezetés az Operaházban, valamint a Billy Eliot című musical megtekintése, amelynek témája szorosan kapcsolódik a projekt célkitűzéseihez.

A tanulók szívesen beszéltek érzéseikről, aktívan kapcsolódtak be a drámapedagógiai játékokba, osztották meg egymással különböző műalkotásokra adott reakcióikat, de mindannyian alkottak is valamit: fényképeztek, filmet készítettek, sminktervet egy operához, verset írtak, jelenetet tanultak meg és rendeztek meg, 3Ds tárgyat terveztek, rockzenekart alapítottak és Bon Jovit játszottak élőben, az „It’s my life”-ot. A projekt során valóban a saját életükről, személyiségükről gondolkodhattak, kifejezhették magukat, mindeközben szorosabb baráti kapcsolatok alakultak ki osztály-és iskolatársak között. A tanulók idegen nyelvű kommunikációs készségein kívül szociális együttműködési „puha” készségeik, de érzelmi intelligenciájuk is látványosan fejlődött.

A projekt záró momentuma egy olyan idegen nyelvű kulturális műsor és kiállítás volt, amely az iskola nyilvánossága előtt került bemutatásra.

Köszönetünket fejezzük ki a Nemzeti Tehetség Programnak és az Emberi erőforrás Támogatáskezelőnek a projekt megvalósulásához nyújtott támogatásáért.



Kapcsolódó képek