Ökobaglyok



Beszámoló

306719106_1900377910169654_7820102623836462603_n.jpgAz elnyert pályázat sok elemből áll, ezek az elemek nagyon összetettek és sokszor időjárás függőek, vagy évszakhoz kapcsolódnak, mint például a különböző növények ültetése. November végéig két elem megvalósítását ígértük, de sokkal több elemmel foglalkoztunk, és sok elem csak részben tudott megvalósulni, de folytatása is leszervezett és biztosított. Ami teljes egészében megvalósult az a károlyis kulacsok elkészítése volt a hulladékmennyiség csökkentésére. A fák megmentésénél újabb kihívás merült fel, és bár a vállalt feladat teljesen megvalósult, az aknázó molyokat leirtottuk, de a fadoktorok javaslatára még további munkákra is szükség lesz, ha komolyan segíteni akarunk a százéves véneknek.

Az alábbiakban külön részletezünk minden már eddig megvalósult programpontot.

Szeptember második felében meg is valósult az első projekt elemünk, a gesztenyefáink injektálása az aknázómolyok ellen, amik már szinte teljes egészében elpusztították a fák leveleit, veszélybe sodorva ezzel a jövő évi lombosodást. Csizmadia Renáta Tanárnő kereste fel Kocsis Rita volt károlyis diákunkat, aki növényorvosként tevékenykedik napjainkban. Ő és kollégája sikeresen, zökkenőmentesen beoltották a fáinkat, amik tavasszal már kilombosodhatnak. Az injektálás sikere már a következő hónapban látható volt, hiszen a fák környezete, ami teljesen sivár barna terület volt, elkezdett kizöldülni. A fák megmentése még nem zárult le, hiszen Rita javaslatára felvettük a kapcsolatot egy kertésszel, aki nov. 30-án személyesen jön ki megnézni a kertet és ad nekünk egy ajánlatot rá.

 

 

A második kisebb program elemünk a belső kert színpadának letisztítása volt magasnyomású mosóval, amit kölcsönzéssel oldottunk volna meg, azonban egy kedves tanárunk, Sitkeiné Tündik Andrea, felajánlotta a saját gépét. Valószínűleg több, mint 100 évnyi koszt sikerült leszedni vele, és most már az évvégi ballagásra egy ragyogó színpadunk lehet.

Eközben elkezdődött a diákok toborzása a kert megújítására. A buzdítást facebook posztok, folyosón lévő plakátok és tablók segítették, valamint sok tanár az óráin ismertette a programot a tanulóknak. A mottónk hivatalosan is a „Te kerted! Vágod? Ha kell akár a füvet is!” lett. A faliújság elkészítésében külön köszönet Ferencz Ildikónak, akinek látványos, figyelemfelkeltő és vicces faliújságja rengeteg diákot fogott meg.

A raklapbútorok összeszerelésének időpontját október 15-re hirdettük ki, ami egy szombati online oktatásos napra esett. Az elején kicsit tartottunk tőle, hogy nem fognak jelentkezni a diákok, hiszen ezen a napon lehet inkább otthon maradnának, mivel tanulnivalót sokat úgyse kapnak ilyenkor. Azonban nagy meglepetés ért minket, amikor kiderült, hogy 70 diák is szívesen részt venne az eseményen. Egy kisebb pánik után, hiszen ennyi emberre nem volt elég a raklapbútorokhoz kapcsolódó munka, elkezdtük nagyon gyorsan kitervelni a diákokkal mit lehetne még csinálni azon a napon.

Először egy internetes kép inspirált minket, hogy a fák körül építsünk ki egy kör alakú virágágyást térkövekkel, de a bevásárlás előtt 1-2 nappal mikor a biztonság kedvéért felvetettük a növényorvos szakértőnknek, Ritának, a dolgot, azt a tanácsot kaptuk, hogy inkább ne tegyük, mert nem tesz jót a fák gyökereinek. Miután újabb problémába ütköztünk felhívtuk Pillinger Zsuzsanna mentorunkat tanácsért, aki egy permakultúrás szakértőt kérdezett meg erről. Az ő válasza viszont eltért a növényorvosétól és mivel már így is nagy időhiányban szenvedtünk a másnapi vásárlásig, úgy döntöttünk, hogy a nagyobb virágágyásokat az udvar szélében kezdjük el kialakítani.

Másnap két fiúdiák is jött segíteni bevásárolni. Az egyik diákunk Varga Péter a szállításban segített, hiszen iskola mellett szállítócégnél dolgozik, így tudott furgont is szerezni, illetve tapasztalata is volt már nagyobb súlyok szállításában. Problémáink abból fakadtak, hogy hiába konkrét listával mentünk oda, a fiúk tanácsaira hallgatva virágföldből és térkövekből is többet vettünk, valamint a nagy szerszámok helyett miniket és többet vettünk, hogy megkönnyítsük a diákok munkáját. A fiúk nélkül nem ment volna, hiszen mindenben igazuk volt, sőt, mint később kiderült, még több virágföldre és térkőre van szükség a kert kialakításához. Ezeknek a későbbi beszerzésében szintén Péter segített.

Október 15-én, 70 diák jött el kertészkedni. Volt, akit a közösségi óraszám megszerzése vonzott, de sokan voltak közülük, akiknek már régen meg van a közösségis óraszámuk, de fontosnak találták, hogy segítsenek a projektben. Az első feladat a megérkező teherautók kipakolása volt, hiszen nem csak a megvásárolt kerti munkákhoz szükséges anyagok, hanem a darabokban, szépen előkészített raklapbútor elemek is ekkor érkeztek. A raklapbútorokat Gere Gábor Tanár Úr szomszédja, Nagy Gábor hozta és az ő, valamint Bangó Viktor diákunk édesapjának, idősebb Bangó Viktornak segítségével kezdődött meg a munka. Itt háromfelé szedtük a munkafolyamatokat: összeszerelés, csiszolás, és alapozás-festés. A szereléshez szükséges eszközöket a fent említett két segítő hozta, de tanárok és diákok is hoztak magukkal csavarhúzót, kalapácsot és mindent, ami kell. A csiszoláshoz, festéshez, alapozáshoz az alapanyagokat Csizmadia Renáta Tanárnő szerezte be, akit szakértő tanácsokkal, színmintával látott el testvére. A szerelés utáni munkafolyamatokat, a csiszolást és a festést pedig Ferencz Ildikó tanárnő irányította.

Mivel a festék itt is kevésnek bizonyult, a következő héten kedden délután Csizmadia Renáta vezetésével egy kisebb csapat még befejezte a bútorok festését.

Gere Gábor tanár úr felajánlotta a pincéjükben álló fahordókat, amiket szintén Bangó Viktor úr segítségével sikerült megerősíteni, lecsiszolni és lealapozni, hogy alkalmasak legyenek virágtartónak a későbbiekben. Terveink szerint a kert napos részeire helyeznénk őket, olyan virágokkal, amik kedvelik a fényt.

Mindeközben a kert másik oldalában egy másik csapat önállóan nekifogott a virágágyások formájának megtervezéséhez, majd egy következő csapat munkáját dicsérő ásás után, a már fellazított földbe elkezdték felrajzolni, majd beépíteni a térköveket, ami macerás volt olyan szempontból, hogy mindegyik térkőnekszintben kellet lennie a mellette álló térkövekkel. Az ágyások kialakítása után az ágyások szélét kirakták kisebb kavicsokkal, a földet pedig elgereblyézték. 

A tanári kar meglepetéseként mindenki ehetett az aznapra biztosított mini büfében, ahol ingyen hotdoggal és gofrival kínálták a megfáradt munkásokat. A konyha és a munkás diákok étkeztetéséért köszönet Kristin Csilla, Gyenge Gyöngyvér és Sitkeiné Tündik Andrea tanárnőknek.

A nap azonban nem csak a megfeszített munkáról szólt, hiszen azt szerettük volna, hogy a nap jó hangulatban teljen el, így Módos Csaba Tanár Úr beüzemeltette a kertben az iskolai hangszórót, meg a mikrofont, majd zenés műsorral és interjúztatással szórakoztatta a kertészbrigádot. Segítsége volt ebben Biró Gergő tanár úr is, akinek az osztálya legnagyobb létszámban képviseltette magát ezen a szombati napon. A munkák és a hangulat dokumentálásáról pedig Mezei Péter tanár úr gondoskodott.

A kerti munkák még nem záródtak le teljes egészében, hiszen a rossz idő beálltával a törött csempéből és cementből álló járólapokat már nem tudtuk elkészíteni. Ezek elkészítésére márciusban kerül sor. Szintén ekkor lehet a gyöngyvirágot, vinkát és a kiválasztott növényeket elültetni.

A megvalósítandó programok között vállaltuk vendégelőadók meghívását is. Ennek első eleme volt, hogy eljött hozzánk előadást tartani a Másfélfok szervezettől Dr. Vígh Péter és Dr. Kis Anna, akik 2 turnusban tartottak előadást három kilencedikes és három tizedikes osztálynak a klímaváltozás témájában, a tornateremben. Külön kértük őket, hogy mindenképpen próbálják közgazdasági szempontokból is megközelíteni a problémát, hiszen a diákjaink nagyrésze ilyen irányba fog továbbtanulni a későbbiekben. A program technikai megvalósításában több tanár és diák is részt vett, külön köszönet Bíró Istvánnak, akinek teljesen át kellett szerveznie az órarendet és a terembeosztást a program megvalósításához, valamint Kecskés Márta tanárnőnek, aki segített a tornaterem berendezésében. 

A Másfélfok ajánlására több diák is értesült az MTA fenntarthatósági versenyéről, aminek második fordulójába 3 diákunk is továbbjutotta majdnem 700 induló csapatból 6. helyezést elérve. Külön köszönet az előadóknak, akik mikor megtudták, hogy a pénzösszeg átcsoportosítható más elemekre a pályázatban, saját tiszteletdíjukat felajánlották virághagymák, növények és madáretetők vásárlására. Természetesen további előadók meghívását is tervezzük, ezt az elemet csak részben sikerült megvalósítani, mert a kerti munkák első részével végezni akartunk mindenképpen decemberig, hiszen ez nagyon időjárásfüggő, így az előadásokat télre tervezzük. Már egyeztettünk, Kocsis Ritával, aki volt Károlyisként szívesen tart előadást arról hogyan vált közgazdászból fadoktorrá.

A következő vállalt, és teljesített feladatunk a kulacsok beszerzése volt. A hulladék csökkentése érdekében károlyis emblémával ellátott fém kulacsokat készíttettünk. A programban legtöbbet segítő diákoknak kiosztottuk az első kulacsokat, de volt két olyan diákunk is, Bangó Viktor és Nánási Vanda, akik környezettudatos emberként már rendelkeznek ilyen kulaccsal, ezért a sajátjukat is felajánlották, hogy maradjon meg a többi diáknak. Mivel eredetileg mindenkinek szeretünk volna kulacsot adni, aki segít, de ezt az elképzelésünket igen hamar felülírták az őrült módon emelkedő árak, és a lelkes diákok igen magas száma, így úgy döntöttünk, hogy a kulacsokat tavasszal fogjuk kisorsolni, a legtöbbet segítő diákok között. Nánási Vanda javaslatára a továbbképzésen saját szabadidejükben részt vevő tanárok között is kisorsolásra kerül öt darab kulacs. Erre december 5-én, Mikulás napon kerül sor.



Kapcsolódó képek