Öko beszámoló 2023-2024



Öko beszámoló

2022/2023

1.félév

Környezetünk szépítése a fenntartható fejlődés szellemében:

Szeptembertől folytatódott a tantermek, folyosók dekorációjának öko szemléletű felújítása.

A legnagyobb és leglátványosabb környezeti változás a belső udvaron zajlott. Előző tanévben a 12.a osztály néhány tanulója megnyerte a HUMUSZ szövetség által kiírt pályázatot, melynek célja az volt, hogy az udvar igazi közösségi térré váljon.

Az udvaron létrehoztunk egy kis virágos kerttel és madáretetővel szegélyezett szabadtéri tantermet, ahol egészen november közepéig tanórákat tartottunk.

A tanulók szünetekben szívesen mentek ki az udvarra, tízóraizni, ebédelni, játszani. 

Örvendetes, hogy az energiaválság után újra hosszabb lett az ebédszünet, a tanulók és oktatók nyugodtan tudnak ebédelni, népszerű a diákok körében otthoni meleg ételt hozni és a menzán vagy az udvaron elfogyasztani.

Ősszel a tanulók öko zsákokba gyűjtötték a lehullott leveleket, az önkormányzat elszállította a zsákokat.
Sajnos a tél beköszöntével fegyelmi problémák miatt ideiglenesen le kellett zárni az udvart,
a madarakat továbbra is etetjük.

A szelektív hulladékgyűjtést folytattuk.

Végy egy könyvet, tégy egy könyvet! polcot gondoztuk

Kommunikáció, Öko információk megosztása; Kapcsolattartás öko szervezetekkel

Az őszi pedagógiai napok keretében három oktató részt vett a BGSZC továbbképzésén, ahol a centrumos iskolák bemutatták öko projektjeiket.

Egy újabb tanulói kezdeményezés révén megnyertük az E-ON projektjét, mely révén országos öko versenyt hirdettünk középiskolásoknak. A verseny honlapja: https://sites.google.com/view/actlocalgreenstartupchallenge, projektmenedzser Izsó Csenge 12.a osztályos tanuló, aki nagyon sokat tesz a projekt sikerességéért.

A verseny három fordulós. Az első fordulóban alapos előkészítéssel csapatmunkában, több hetes egyeztetéssel az iskola tanulói és tanárai öko redmenta tesztet állítottak össze, 75 csapat nevezett be, többek között szlovákiai magyar csapatok is. A tesztet Csenge értékelte, tanári mentori segítséggel.

A pályázati kiírás szerint az első 50 csapat jutott a 2. fordulóba. A 2. forduló teljesítendő feladatai: öko fenntarthatósági projekt leírása, videó a projektről.

A második forduló február 29-én zárul, a beküldött pályázatokból 10 döntőst kell kiválasztanunk, nagy munka lesz, sokan fognak segíteni.

A harmadik fordulót április 12-13-ra tervezzük, iskolánkban. Heti szinten több órát töltünk a forduló megszervezésével. Ezen a fordulón sok öko partnerünk is előad vagy interaktív foglalkozást tart. Tartjuk a kapcsolatot a különböző szervezetekkel: Humusz, Beautycycle, Compocity, Ne pazarolj!, Shrooly, Szerko Budapest (GenZ fesztről), Munch stb.

Egészségtudatos és öko programok szervezése:

A testnevelő munkaközösség rendszeresen szervez egészségtudatos programokat, a büfé előtti Egészségfalon tudósítanak az eseményekről.

A bejövő évfolyam részére a Gólyanapot a DÖK a Margit szigeten szervezte.

Az őszi szünet előtt ünnepeltük az iskola fennállásának 60.évfordulóját. Erre az alkalomra faliújságok, plakátok, kiállítások készültek, mind – mind öko szemléletűek.

Decemberben tartottunk hagyományos adventi kézműves foglalkozást, az elkészített termékek eladásából származó adományokat felajánlottuk a DÖK-nek.

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon az ÖKO munkaközösség és a DÖK megszervezte az udvaron az öko karácsonyt, ahol öko fát (egy létrát) díszítettek fel, volt tea, süti, karácsonyi éneklés, fényképezkedés.

Budapest, 2024. január 23.

Gyenge Gyöngyvér

Idegen nyelvi és ÖKO munkaközösség-vezető



Kapcsolódó képek