Határtalanul - pályázati hírek

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.HATÁRTALANUL-Rimaszombat 2019

A HATÁRTALANUL! program keretében 30 diákunkkal voltunk Rimaszombaton és a közelben fekvő Chata Zbojskában a múlt héten.

A kedves fogadtatás után a közeli Chata Zbojska (Zsivány menedék) nevű hegyi szálláshelyre kísértek minket, ahol még nagy, szánkózásra kiválóan alkalmas hó fogadott bennünket. A múzeum-kilátó megmászása után egy helyi buktasütő vállalkozást látogattunk meg, ahol rövid előadásban ismertették a kis manufaktúra történetét. Rimaszombatra visszaérkezve a városnézést követő napon egy coworking vállalkozás működésébe nyerhettünk betekintést, majd Rigó László alpolgármester úr fogadott és ajándékozott meg bennünket a városháza dísztermében. Eközben a házigazda iskolában, az Obchodna Akadémián zajlott a projekt készítése, melyet az ottani és a mi tanulóink majd itt, Budapesten folytatnak illetve fejeznek be a projekt második, áprilisi szakaszában.

Kísérő tanárok:

 • Dr. Nagyné Kórik Mariann
 • Mezei Péter
 • Feltizi-Veress András

Határtalanul! - Magyarkanizsa

A következő diákok utazhatnak az idei tanévben először a Határtalanul! program keretében:

 • Pojtli Ádám
 • Végh Domonkos
 • Kezdődy Romina
 • Urbán Lilla
 • Barazsuly-Czintus Dorottya
 • Valki Renáta
 • Horváth Vivien
 • Takács Vanda
 • Jüngling Zsanka
 • Zentai Júliati
 • Szalóczy Réka Csenge
 • Fischer Lili
 • Rainer Bálint
 • Ariunjargal Khongorzul
 • Darvas Szelina Kloé
 • Kuru Barbara
 • Nagy Klaudia
 • Johanik Anett
 • Kovács Fanni
 • Budavári-Szabó Zoltán
 • Labancz Lóránt
 • Kellner Vivien
 • Silberer Napsugár
 • Csízi Alexandra
 • Szatmári Tekla

Az úti cél: Magyarkanizsa!

Megbeszélés a diákoknak és a szülőknek:
2019. szeptember 25. szerda, 17:00.

Budapest-Sepsiszentgyörgy 2016 április

image1

Budapest-Sepsiszentgyörgy
2016 április


image5A Határtalanul! program keretében idén áprilisban iskolánk diákjai Sepsiszentgyörgyre látogattak a Berde Áron Közgazdasági Szakközépiskolába, majd pár héttel később az erdélyi iskola tanulói vendégeskedtek nálunk egy hétig. A két találkozás során a tanulók kölcsönösen megismerkedtek a határon túl és innen élők mindennapjaival, kultúrájával és iskolájával, de természetesen a két hét a közös munkáról is szólt. Az utazás szakmai témája a vállalkozások Erdélyben és Magyarországon volt. A vendéglátók változatos szakmai programok keretében ismertették meg tanítványiakat az erdélyi/romániai vállalkozásalapítás jogi és gazdasági hátterével. Ellátogattunk a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarába; hallgattak előadást a határokon átnyúló Junior Business Club alapító-elnökétől; tájékoztató előadáson vettek részt a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testületénél; céglátogatást tettek a Diószegi Pékségnél és a Csuri Kézműves Manufaktúránál. Az erdélyi diákokkal közösen tanulóink projektmunkát készítettek, összehasonlítva a hazai és a romániai/erdélyi vállalkozások alapításának, működésének körülményeit.

image6A szakmai programok mellett persze szórakozásra is maradt idő! Székelyföldi utunk alkalmával először magával Sepsiszentgyörggyel ismerkedtünk meg. A városka után a környék látnivalóit is megtekintettük: voltunk Brassóban, beszagoltunk (persze csak óvatosan) a Torjai büdösbarlangba, jártunk Csíksomlyón, meglátogattuk Törcsváron Drakula gróf kastélyát, Székelyudvarhelyen a céhes ipar titkaival ismerkedtünk. Vendéglátóink elvittek 9D-s moziba, és még sok izgalmas órát töltöttünk együtt vidáman.

image7Az erdélyi csoport látogatásakor különböző vállalkozásokkal ismerkedtek meg (játszótér építő; egy az újpalotai önkormányzat által támogatott nonprofit kft; stb) A budapesti út alkalmával természetesen nem maradhatott ki a városnézés, nappal és esti sem. Az erdélyi diákok kérésére elvittük őket a Parlamentbe és a Terror Házába, ahonnan mind a diákok, mind a tanárok megrendülten jöttek ki. Ezután jól esett a sárkányhajózás a Dunán! ’Kiszabadultunk’ Csepelről – a szabaduló szobából. Iskolánk két diákja segédkezett a Néprajzi Múzeum két kiállításának berendezésében, ezeket is megtekintették a vendégek. Sissi nyomdokain is sétálgattunk Gödöllőn.


A hosszú hazafelé úton diákjaink lelkesen sorolták emlékeiket, amiket a közösen töltött idő alatt szereztek. Reméljük, hasonlóan tettek a sepsiszentgyörgyiek is. A jó hangulat és a kialakult barátságok bizonyítékául szolgál a Facebook-on megugrott ismerősök száma.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érezték magukat a részvevő károlyis és sepsiszentgyörgyi diákok a program során, nézd meg az alábbi videót:

 

A HATÁRTALANUL! program folytatódik a következő tanévben is! Figyeld a kiírásokat és az utazási lehetőségeket jövőre is!

 

 

Budapest-Déva 2017 tavasz

image1

Fontos információk az erdélyi résztvevőknek!


 • Március 6. Hétfő 14:00 307-8-as teremben Tájékoztató a résztvevőknek (tanulók)

Ez a projekthét programjai után van, ami elviekben 1-ig tart.

 • Március 7. Kedd 14:00 Látogatás a Magyarság Házába - találkozó vagy az iskola előtt 13.00-kor vagy ha külső programon van valaki annak ott 13.50-kor (Budapest, Szentháromság tér 6.) ez a Várban van a Mátyás Templom mögött.

A megjelenés ezeken a programokon kötelező és a kiutazás feltétele, az osztályfőnöknek jelezni és igazolni kell, ha hiányzik valaki.

 • Március 9. Csütörtök 17:00 Szülői értekezlet (307-8-as terem)
 • Március 21-25. Érkezik a dévai csoport

Hasonlókra a rimaszombati (Felvidék) úttal kapcsolatban is számítani lehet a projekthét utáni héten.

Résztvevők - Déva

 1. Baracsi Attila 9.knya
 2. Csernus Péter 9.knya
 3. Bata Ferenc 9.knya
 4. Kovács Fanni 9.a
 5. Szabó Regina 9.a
 6. Nyitrai Vanessza 9.a
 7. Vigh Diána 9.b
 8. Vámos Barbara 9.b
 9. Nagy Péter 9.b
 10. Ferenczi György 9.c
 11. Cseh Bianka 9.c
 12. Kállai Noémi 9.c
 13. Varga Dominika 9.d
 14. Szatmári Tekla 9.d
 15. Goda Diána 9.d
 16. Mezei Bence 10.a
 17. Beregi Botond 10.a
 18. Balázs László 10.a
 19. Csepeti Norbert 10.b
 20. Takács Gergő 10.b
 21. Walczer Roland 10.b
 22. Nimat Izabella 10.b
 23. Ács Lili 10.c
 24. Vargyas Renáta 10.c
 25. Kutala Szabina 10.c
 26. Kazareczky Nikolett 11.a
 27. Béleczki Lili 11.a
 28. Végh Alexandra 11.a
 29. Abai Krisztina 11.b
 30. Puszta Vivien 11.b
 31. Tóth Beatrix 11.b
 32. Pap László 11.c
 33. Szalay Janka 11.c
 34. Nagy Bea 11.c
 35. Károlyi Dániel 11.d
 36. Kromes Klaudia 11.d
 37. Bács Kinga 11.d
 38. Dobi Bettina 11.e
 39. Balogh Zsófia 11.e
 40. Sós Alicia 11.e

Budapest-Rimaszombat 2017 tavasz

image1


Budapest-Rimaszombat

Határtalanul

Iskolánk 8,4 millió forint támogatást nyert idei tanévi Határtalanul projektekre.
Idei partnerünk Csíkdánfalva, Rimaszombat! Jelentkezés... további információk hamarosan

Beszámoló a HAT-18-02-0215 azonosító számú Határtalanul pályázathoz

Beszámoló a HAT-18-02-0215 azonosító számú Határtalanul pályázathoz

Határtalanul Budapest, 2019. március 25-29.


Március 25-én, hétfőn este izgatottan vártuk csíkdánfalvi vendégeinket, akik nagyon hosszú utazás után este érkeztek meg Budapestre. Vacsora után esti sétára indultunk velük, gondoltuk, jól esne egy séta a sok ülés után. Így is volt: végigsétáltunk velük az Andrássy úton, a Hősök teréig, majd a Városligetbe. A 9.b-s tanulók szinte profi idegenvezetőként mutatták be a látnivalókat a szinte 3 órás séta során.

Kedden reggel a vendégeket a szállásról bekísértük az iskolába, ahol Bíró István igazgató helyettes köszöntötte a programban résztvevő 40 csíkdánfalvi és 40 Károlyis diákot és kísérő tanáraikat. Kísérő és szervező tanárok a csíkdánfalvi Kajtár Csaba, Kajtár Edit és Tekse Imola Orsolya, valamint a Károlyis Bácsiné Király Lili, Csizmadia Renáta, és Gyenge Gyöngyvér. A Határtalanul program szervezőinek képviseletében Bíró Gergely ismertette a programokat.

A korábbi években részt vett a Határtalanul programban Koczkás Márta tanárnő, most meghívottként beszámolt tapasztalatairól, részletesen elmagyarázta a szempontokat, amely alapján a diákoknak virtuális céget kell alakítani, és be is mutatott két korábbi prezentációt, ennek során felhívta a figyelmet a lényeges szakmai elemekre.

Ezután bemutatkozott a Mistery Box KFT. A Mistery Boxot iskolánk 3 tanulója alapította: Papp Ádám, Sánta Zsombor és Svraka Péter - 11.A  és  elnyerték a JAM (Junior Achievement Magyarország) által meghirdetett - egész tanéven át tartó - diákvállalkozások versenyén az Év Diákvállalkozása címet. A vállalkozás szabadtéri szabaduló szobákat tervez, a játék során a résztvevők megismerik a helyszín nevezetességeit.

A diákok beszéltek a cégalapításról, a játékfejlesztésről, a visszajelzésekről, az előttük álló feladatokról.

Ezt követte ebéd után egy nagyon izgalmas előadás: Czelecz leilla, iskolánk volt tanulója, a Túró Rudi marketingese előadást tartott arról, hogy marketing kampányfőnökként miként élte meg a Fitt Túró Rudi reklámfilmjének elkészítését, mesélt a tervezési folyamatról, a stratégiáról, a célcsoportokról, a technikai háttérről.

Az előadás után budai sétára indult a csapat a Mystery Box Kft. vezetésével. A program éppen vacsoraidőre ért véget, minden csapat megtalálta a célpontokat.

Szerda délelőtt parlamenti látogatáson voltunk, majd megnéztük a Duna-part nevezetességeit, meglátogattuk a Bazilikát is.

Ebéd után kezdődött is a szakmai program, spontán kialakultak a munkacsoportok. Bácsiné Király Lili tanárnő segítségével folyt a munka. A tanárnő kedvcsinálónak kvízzel indított, ismert és kevésbé ismert logókról kellett megállapítani, hogy melyik cégé. A megoldás értékelésénél a tanárnő érdekességeket mesélt az adott cég vagy a logó történetéről, és a végén összeállt a kép arról, hogy milyen is egy jó lógó.

Utána lázas munka folyt az iskolában, a diákok lázasan ötleteltek, keresgéltek, terveztek, majd késő délután karaoke partyval zárták az iskolai programot. Vacsora után még a Margit – szigeten sétáltak.

Csütörtökön délelőtt folytatódott a vállalkozás tervezése, ezt majd Csíkdánfalván fejezik be a diákok.

Ebéd után Gödöllőre utaztunk, itt tárlatvezetéssel megnéztük a Kastélyt, és a Kastély történetéről készült izgalmas 3Ds filmet. Vacsora után a vendégek kérésére szabadprogram volt.

Péntek reggel elköszöntünk vendéginktől, akik előtt nagyon hosszú út állt, és szerencsésen haza érkeztek. Mindannyian nagyon várjuk, hogy májusban újra találkozzunk.

Határtalanul Csíkdánfalva 2019. május 21 – 25.

A budapesti programok után nagyon vártuk a találkozást a csíkdánfalvi testvériskolánkkal.

Az eltelt két hónap alatt a diákok és tanárok kapcsolatban maradtak egymással, és hétfő este, a hosszú utazás után végre újra találkozhattunk Csíkkarcfalván, ahol a szállásunk volt.

Elfogyasztottuk a finom vacsorát, helyi csorbalevest és töltött káposztát, majd sokáig beszélgettünk vendégeinkkel, megbeszéltük a hét programjainak részleteit.

A szállás nagyon barátságos, jól elérhető helyen van, a csíkdánfalvi iskoláig másnap, kedden reggel fél órát sétáltunk, közben megnéztük a jellegzetes portákat, székely kapukat. Érkezés után a tanulók nekiláttak a projektek befejezésének, mert délutánra terveztük az előadást.
A színházteremben dolgoztak a csapatok, laptopon, telefonon és nagyon jó hangulatban.

Eközben elkezdődött a kürtöskalácssütés: az iskola diákjai egy tapasztalt idős hölgy segítségével megdagasztották a tésztát, elkezdődött a sütés. A projektmunka szüneteiben és végeztével a diákok is csatlakoztak.

Dél körül a csapatok előadták elképzeléseiket egy jövendő startup vállalkozásról, sok érdekes ötletük volt, talán egyszer meg is valósulhat közülük valamelyik.

Az iskolában az ebéd utáni desszert az együtt készített friss, ropogós kürtőskalács volt, minden morzsája elfogyott.

Egy kis pihenő után táncház következett, a diákok lelkesen tanulták a helyi táncok nem túl könnyű lépéseit, jól érezték magukat.

A délutáni programra visszasétáltunk Csíkkarcfalvára, ahol a helyi diákok idegenvezetésével megnéztük a Vártemplomot, és a Jégcsarnokot.

Szerdán érdekes hangokra ébredtünk: birkák és tehenek vonultak a főúton, leállt a forgalom. Később házigazdáink meséltek a helyi állattenyésztésről.

Reggeli után indultunk a Békás-szoroshoz, erről a gyönyörű természeti tájról már mindenki hallott, és nem csalódtunk, valóban mesés volt a táj, az Alföldhöz szokott szemnek nagyon más, és nagyon lenyűgöző.

A Gyilkos tónál elfogyasztottuk az útra kapott finom hideg ebédünket, majd átutaztunk Gyergyószentmiklósra, ahol megnéztük a nagy múltú, sok erdélyi magyar hírességet tanító Salamon Ernő Gimnáziumot, melynek iskolamúzeumában megnézhettük az iskola saját 100 éves relikviáit. Az iskola igazgatója nagy átéléssel mesélt a kiállított tárgyak történetéről.

A városban még megnéztük az örmény templomot, és a városközpontot.

Vacsorára értünk haza, jól elfáradtunk, és akkor még nem is tudtuk, hogy a következő nap még hosszabb lesz.

Csütörtökön vendéglátóink a megyeszékhelyet, Csíkszeredát és környékét mutatták meg nekünk. Előbb a Nyerges tetőre mentünk, amely kegyeleti emlékhely,1848-49 mártír katonáinak állít emléket.

Csíkszeredában meglátogattuk a Székely Múzeumot, sok néprajzi, földrajzi és gazdasági érdekességet tudhattunk meg.

Idegenvezetőnk a Márton Áron Főgimnázium tanára is volt egyben, ezért büszkén vezetett bennünket körbe a nagy múltú iskolában, mely szintén sok erdélyi hírességet nevelt, a helyi kultúra igazi bölcsője volt.

Volt egy kis szabadidőnk, érdekes kezdeményezésként az egyik parkban láttunk egy igazi öko ládikót, melyben könyvek voltak, Végy egy könyvet, tégy egy könyvet!

A programok sorát a csíkdánfalvi Fazekasműhely látogatásával zártuk, ahol Vízi fazekasmester elmesélte vállalkozásának történetét, és közben több edényt is készített, mi magunk is kipróbálhattuk a korongozást.

Pénteken nagyon korán keltünk, hogy útközben meg tudjuk nézni Segesvárt. A két órás városnézés alatt megnéztük a gyönyörű kis utcácskákat, a Diáklépcsőt és az Óratornyot, melyből szép kilátás nyílt a városra. Este 10 órára értünk haza, élményekkel tele. Nagyon szép hét volt.

Budapest, 2019. május 26.

Gyenge Gyöngyvér

Budapest-Nagymegyer 2016 tavasz

image1

Budapest-Nagymegyer
2016 tavaszimage2A Határtalanul! program keretében idén áprilisban nagymegyeri diákok látogattak el hozzánk, majd a hónap végén mi vendégeskedtünk náluk. A két utazás nemcsak a határon túl élő fiatalok életének és iskolájának megismeréséről, hanem munkáról is szólt. A szakmai téma a fürdőgazdálkodás és vízi turizmus volt. Ennek keretében a nagymegyeriek szakmai vezetéssel a Széchényi és a Gellért Fürdőt látogatták meg, mi pedig a Nagymegyeri Termál Corvinus komplexumot. Mindkét fürdőlátogatás során alapos szakmai vezetést kaptak a diákok. Ezen kívül projektmunkát készítettek, ami abban a tekintetben volt különösen fontos, hogy a felvidéki és a budapesti diákok közösen dolgoztak és hozták létre szellemi terméküket, ami egy közösen megírt tanulmány lett.

image3A diákok persze nemcsak szakmai programokon vettek részt. Nálunk a Budai Várban indult a városnézés, ahol egy alapos kvíz keretében ismerhették meg a világörökség ezen részének kevésbé közkeletű részeit. Másnap a Margit-szigeten piknikeztünk velük, a károlyis diákok szendvicsekkel látták vendégül a nagymegyerieket, amit egyik kollégánk hangulatos gitárjátéka kísért. Este egy csepeli szabadulószobában zártuk a napot, amit mindenki nagyon élvezett. Ezenfelül jártunk a Normafánál és a János-hegyen, ahol libegővel ereszkedtünk le a Zugligetbe.

 

image4

A hónap végén mi mentünk Nagymegyerbe, ahol a szeretetteljes fogadtatás mellett kiváló ebédet és ottlétünk alatt végig színvonalas ellátást kaptunk. Természetesen ott sem csak szakmai programban vettek részt a tanulók. A nagymegyeri tájházon kívül megtekintettük a bősi erőművet, és a harmadik napon részt vettünk a hagyományos Mátyás-ünnepségen. A nap, sőt, mondhatni, az utazás fénypontja a Termal Corvinus fürdő megtekintése és – nem utolsó sorban – kipróbálása volt.

Hazafelé már sajnos új barátaink nélkül álltunk meg Komárom szlovák részén. De kijelenthetjük, a program céljait megvalósítottuk, kiváló emberi és társas kapcsolatok alakultak ki az elszakított területen élő és a hazai diákok között.

Ha kíváncsi vagy, hogyan érezték magukat a részvevő károlyis és nagymegyeri diákok a program során, nézd meg az alábbi videót:

A HATÁRTALANUL! program folytatódik a következő tanévben is! Figyeld a kiírásokat és az utazási lehetőségeket jövőre is!

Kárpátaljai utazás

image1


Április 5-é és 9-e között egy ötnapos kárpátaljai utazáson vettek részt a BGSzC (Budapesti Gazdasági Szakképző Centrum) tanárai,mely program az EMET Határtalanul! Kárpátaljai Akcióprogramjának támogatásával valósult meg. Iskolánként 2-2 pedagógus, tehát összesen 40 fő volt jelen a kiránduláson. A Beregszásztól néhány kilométerre lévő szállásról, Makkosjánosiból csillagtúraszerűen jártuk be a Kárpátalját. Első teljes napunkat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tett látogatással kezdtük, melynek munkáját anyagi és tárgyi (könyv) adománnyal segítettük. Az igazgató asszony szertettel fogadott és vezetett körbe bennünket. A mesésen felújított épület termei a felújítást támogató magyarországi településekről, városrészekről kapták nevüket. A látogatás pedagógiai, módszertani tudáscserével zárult. Délután a Bethlen-kastélyt látogattuk meg, ahol részletes tárlatvezetést kaptunk, mely nemcsak a város, hanem egész Kárpátalja történetét mutatta be.

A következő napon Munkács várát látogattuk meg, ahonnan a Kozák étterem útba ejtésével a Vereckei-hágóhoz mentünk. A munkácsi vár alapos és terjedelmes kiállítóterét a kortárs ukrán-orosz slágerekre karaokezó teremőr bácsi koronázta meg. A Vereckei-hágónál bár nyomokban találtunk havat, az időjárás itt is kegyes volt hozzánk. A koszorúzást és megemlékezést a Himnusz közös eléneklésével zártuk.

Másnap Nagyszőlős felé vettük az irányt, ahol először Ugocsa várához kapaszkodtunk fel, majd a Perényi-kastély kertjében tettünk sétát. A Nagyszőlősön, mint minden városban, megtekinthettük a kelet-ukrajnai háborúban elesett katonák emlékhelyét. Utolsó állomásunk „Husztnak romvára” volt, ahol kemény ostrom után a jól megérdemelt panorámában gyönyörködhettünk, végezetül pedig közösen szavaltuk el Kölcsey epigrammáját.

Az ötödik napon hazafelé még betértünk Csarodára, ahol a kicsi, de annál szebb templomban alapos ismertetőt hallgathattunk meg. A kárpátaljai utazás során számos helyi étellel ismerkedtünk meg, mesés tájakon buszoztunk végig, és a kárpátaljai mindennapokba is betekintést kaptunk.

Mezei Péter, BGSzC Károlyi SzG

Határtalanul program Budapest

Szeretettel köszöntjük a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjait és tanárait, akiket a héten vendégül láthatunk a Határtalanul! program keretében. A héten a következő program várja őket:

Határtalanul program Budapest Letöltés

Károlyis diákok határon túl - Határtalanul program 2016/2017

image1


A Nemzeti Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul! program keretében az idei tanévben iskolánk 30 tanulója látogathatott el Rimaszombatra és 40 tanuló Dévára, illetve fogadtuk partnerintézményeink a rimaszombati Kereskedelmi Akadémia és a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum tanulóit és tanárait. A program célja a határon túl élő magyarsággal ápolni a kapcsolatokat kölcsönös látogatások keretében, illetve közös projektmunka során egy tanulmány elkészítése turizmus és vállalkozás témakörökben. A rimaszombati kirándulás során jártunk a betléri Andrássy kastélyban, nagy élmény volt a Domica-Barlang és a rimaszombati csillagvizsgáló meglátogatása is.

image100

A Téglás Gábor Elméleti Líceum növendékei profi idegenvezetés keretében körbekalauzoltak minket Déván, megmásztuk a várhegyet és jártunk a Böjte Csaba által alapított kollégiumban is, amely a szórványmagyarság nyelvének és kultúrájának megőrzésében és a szegényebb sorból érkező diákok megsegítésében jelentős munkát végez. Meglátogattuk többek között Marosillyén Bethlen Gábor szülőházát és fantasztikus élmény volt Vajdahunyadon a vár megtekintése, illetve az esti táncház is. A budapesti látogatás során igyekeztünk látogatóinknak a délelőtti iskolai feladatok után tartalmas programokat szervezni. Jártunk a Parlamentben és a Várban, de szerveztünk szabaduló szoba játékot és karaoke estet is. A budapesti és a dévai fiatalok a kölcsönös látogatások és a közös programok során összebarátkoztak, sok élménnyel gazdagodva tértek haza. Az együttműködést a jövőben is szeretnénk folytatni testvériskoláinkkal.

image200

„Határtalanul” Budapest, 2019. március 25 – 29.

80 diák, a Károlyisok és a Csíkdánfalvi Petőfi Sándor iskolaközpont diákjai együtt gondolkodtak, milyen vállalkozásokra lenne szükség, hogyan lehetne ezeket létrehozni. 

Megtervezték a leendő cég logóját, marketing stratégiáját. Szaktanáraik, egykori és jelenlegi Károlyis tanítványok segítettek, köszönet érte.

Emellett minden napra jutott valami látnivaló, Budapest legszebb nevezetességeit látták nappali és éjszakai kivilágításban, kilátogattak Gödöllőre is. Jól érezték magukat smiley

A Komárom–Budapest projekt

A Komárom––Budapest projekt

(HAT-17-02-2017-00133)

image1


A HATÁRTALANUL! program keretében egy 20 fős komáromi (pontosabban komárnói), illetve egy 20 fős budapesti diák csoport látogatta meg egymást az idei tanévben. Az első etap a komáromiak Pestre látogatása volt, 2017 decemberének elején. Iskolánkban a szokásos helyen, a színházteremben zajlott a szakmai projekt, melyet délutánonként iskolán kívüli programok követtek. Ezek keretében látogattunk el a csepeli Trap Factory nevű szabadulószobába, mely a vidékről érkezőnek mindig nagy élmény, hiszen Budapesten kívül még csak néhány helyen található ilyen szórakozási forma. Ezen felül voltunk velük az Arany-év keretében – hiszen ez még 2017-ben történt – az Országos Széchényi Könyvtár Arany János-kiállításán, ahol csoportbontásban tekinthették meg a nagy költőnk életét és munkásságát bemutató expozíciót. Eközben a térképtár, kézirattár is nyitva állt a csapat másik fele számára. Az Országház megtekintése sem volt kisebb élmény, itt is részletes vezetést kaptunk, hazafelé pedig a Hősök terét csodáltuk meg. Mivel itt létük során került megrendezésre az évi Vörösmarty téri adventi vásár, oda is kilátogattunk; illetve a budai várban egy városismereti kvízt csinálhattak végig vendégeink egy másik délután során.

A megkezdett „A Duna, mint TEN-folyosó gazdaságélénkítő szerepe két város példáján” c. projektet pár hónap elteltével, 2018. március 19-én folytathatták diákjaink Komáromban, ugyanis ekkor mi látogattunk el, vagyis vendég-házigazda szerepcsere történt. A szállásunk a komárnói Bandérium hotelben kiváló volt, a szálloda igazgatója figyelemmel kísérte igényeinket ottlétünk során, pazar menüben és kiváló ellátásban részesítettek bennünket. Az iskolában aztán a projekt folytatása közben megtekinthettük a tanműhelyeket, ugyanis itt kozmetikus, fodrász, illetve cukrász szakmát is oktatnak a diákságnak.

Rögtön, érkezésünk után, az első napon Selmecbányára buszoztunk. Itt a bánya múzeummá alakított szakaszát látogattuk végig, majd rövid városnézésben volt részünk. Másnap, a délelőtti projektet követően Ógyallára kísértek bennünket. Itt a Konkoly-Thege Miklós nevét viselő planetáriumot látogattuk meg, ahol a tudós életét bemutató kisfilm után csodás látványban volt részünk. Az égbolt csillagképeit szemléltető vizuális játék után egy animációs rövidfilmet tekintettünk meg a Föld sarkainak jégtakarójáról.

Másnap, szerdán a délelőtti projektmunkát követően magát a várost, Komárnót néztük meg. A Szent András templom és néhány fontosabb helyi iskola megtekintése után a Klapka tér érintésével a neves komáromi erőd felé vettük az irányt. Nem kevés szó esett – projektünkhöz kapcsolódóan – a majd 2 km hosszú, több mint 1 km széles erődben a monumentális épületegyüttes nyújtotta, kiaknázatlan turisztikai lehetőségekről. Utunkat aznap az Európa udvarban zártuk. Külön érdekesség, hogy iskolánk európai uniós nagykövetei is velünk voltak.

Csütörtökön Pozsonyba mentünk. Külön csemege volt, hogy az új kormány beiktatása napján érkeztünk az aznap különösen védett köztársasági elnöki palotához. A várból aztán az óvárosba vezetett az utunk, ahol ismét részletes idegenvezetésben volt részünk, majd az itteni kikötőt is megtekinthettük.

Pénteken már csak a kész projektek prezentálására került sor, melyre a városi televízió is megérkezett, így nekik is nyilatkozhattunk az ismét sikerrel záruló HATÁRTALANUL! programunkról.

A program során született projektmunkák (Déva 2018)

Túró rudi Letöltés
The Future Letöltés
Repülőszőnyeg Letöltés
Party repülő Letöltés
Mozgó kocsma Letöltés
Határtalan fesztivál Letöltés
Vedd és edd Letöltés
Határtalanul Veled! Letöltés
Clever Letöltés

Károlyisok Déván – ismét határtalanul (HAT-17-02-2017-00198)

Iskolán tanulói idén ismét öt napot Erdélyben, azon belül is Déván tölthettek a Határtalanul! program keretében, immár másodszor a Téglás Gábor Elméleti Líceum vendégeként. Renge-teg élményben lehetett részünk a változatos programok által, valamint vendéglátóinkkal is jó kapcsolatokat tudtunk kiépíteni. Az utazást megelőzte a budapesti program, melyre áprilisban került sor, ahol a város nevezetességeinek megtekintése mellett kirándultunk Gödöllőre, és elkezdtük a közös szakmai munkát is. De következzen a dévai programról egy részletesebb beszámoló.


A sok változatos program ellenére volt pár állandó dolog is, például minden reggel 7 óra körül keltünk, fél 8-tól lehetett menni reggelizni. A vacsora időpontja is mindig este 7 és 8 óra közé esett. Este általában még mindig kaptunk az aznapi programoktól függően pár óra szabadidőt. Ez idő alatt leginkább vendéglátóinkkal folytattunk közös tevékenységeket: fociztunk, röp-labdáztunk, kártyáztunk, valamint próbáltuk jobban megismerni egymást.

A program részeként a Budapesten megkezdett szakmai munkát is folytattuk, mely egy közös tanulmány volt, pontosabban közös csoportokban alkottunk üzleti terveket, határon átívelő vállalkozások számára, fiataloknak.


De természetesen az állandó dolgok mellett is nagyon változatosak, eseménydúsak voltak a napjaink a különböző programok, tevékenységek által.
Az első nap reggel 7 órakor indultunk az iskolánk elől. Útközben kitérőt tettünk Aradra. Dél-után megérkeztünk a Téglás Gábor Elméleti Líceumhoz, ahol elfoglaltuk a szálláshelyünket, amely az iskola kollégiuma volt. 6, 8 és 10 ágyas szobákban voltunk elszállásolva. Később vendéglátóink bemutatták nekünk az iskolát, majd este még sétáltunk Déva központjában.

A következő nap reggeli után a Vajdahunyadi várhoz mentünk, ahol egy velünk egyidős, a programban szintén résztvevő fiú volt az idegenvezetőnk. Visszafelé elmentünk a Piski Dend-rológiai parkhoz. Ebéd után Déva várát látogattuk meg. Késő délután a Szent Ferenc Alapít-ványt mutatták be nekünk. Vacsora után késő estig röplabdáztunk vendéglátóinkkal az isko-lában. A következő napon voltunk Gyulafehérváron, Torockón és ezen a napon csomagolt ebédet kaptunk. Vacsora után ismét röplabdáztunk az ottaniakkal.

Az utolsó teljes napunkat Déván a közös projektmunkánk befejezésével kezdtük. 8 fős vegyes csoportokban dolgoztunk, ami 4 budapesti és 4 dévai személyből kellett, hogy álljon. Ezt a munkát még akkor kezdtük el, amikor a dévaiak voltak nálunk. Akkor egy közös vállalkozást kellett megterveznünk, és amikor mi mentünk, a vállalkozásuk üzleti tervét kellett kidolgoz-nunk. A közös produktum befejezése után még volt egy kis szabadidőnk, majd utána ebédelni mentünk. Délután Marosillyén Bethlen Gábor szülőházát, a Veres Bástyát látogattuk meg. Egészen estig ott voltunk, és a közös bográcsozás mellett sok más tevékenységgel foglaltuk el még magunkat: sétáltunk, kártyáztunk, beszélgettünk. Utolsó nap reggel indultunk el a szállás-ról, ahonnan vendéglátóink búcsúztattak minket. Hazaúton még kitérőt tettünk Temesvárra.

Rengeteg élményt szereztünk az ott töltött napok alatt, vendéglátóinkkal pedig azóta is fo-lyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Reméljük, hogy a jövőben lesz még lehetőségünk visszamen-ni Dévára és újra látni egymást.

Beszámoló a HAT-18-02-0214 azonosító számú HATÁRTALNAUL! pályázatról

Beszámoló a HAT-18-02-0214 azonosító számú HATÁRTALNAUL! pályázatról

 Felvidék, Rimaszombat – Budapest


A HATÁRTALANUL! program keretében 30 diákunkkal voltunk Rimaszombaton és a közelben fekvő Chata Zbojskában idén februárban. A kedves fogadtatás után a közeli Chata Zbojska (Zsivány menedék) nevű hegyi szálláshelyre kísértek minket, ahol még nagy, szánkózásra kiválóan alkalmas hó fogadott bennünket. A múzeum-kilátó megmászása után egy helyi buktasütő vállalkozást látogattunk meg, ahol rövid elődásban ismertették a kis manufaktúra történetét. Rimaszombatra visszaérkezve a városnézést követő napon egy coworking vállalkozás működésébe nyerhettünk betekintést, majd Rigó László alpolgármester úr fogadott és ajándékozott meg bennünket a városháza dísztermében. Eközben a házigazda iskolában, az Obchodna Akadémián zajlott a projekt készítése, melyet az ottani és a mi tanulóink később itt, Budapesten folytattak illetve fejeznek be a projekt második, áprilisi szakaszában.

Két hónappal később tehát mi lettünk a házigazdák, és felvidéki barátaink a vendégek. A főváros központjában kaptak szállást és étkezést, így könnyen közlekedtek mind hozzánk az iskolába, mind a délutáni programokra. Az Országház látogatása után a belvárosban tett sétával ismerhették meg a pesti oldal nevezetességeit. A Budai Várat nem csupán passzív turistaprogramként tekintették meg, hanem az iskolánkban működő Mistery Box szabadtéri szabadulószoba jellegű játék – mely tanulóunk díjnyertes diákvállalkozása – keretében barangolhatták be azt. Az Üllői úton megálltunk  Kosztolányi emléktáblájánál, ugyanis felvidéki barátaink  épp frissen tanulták a költő Üllői úti fák c. verset, melyet ott így alkalmuk nyílt közösen elszavalni. A csepeli Trap Factory nevű szabadulószoba különleges élményt nyújtott nemcsak azoknak, akik kijutottak, hanem minden résztvevőnek. Innen a Boráros tér érintésével hajóztunk az Árpád hídig. Végül a projektben részvevő kollégánk együttesének, a Nem Kizártnak a koncertjét hallgathatták meg az óbudai Bonyai Étteremben, ahol utolsó, nálunk töltött búcsúvacsorájukat és estjüket költhették el. Mindeközben a Rimaszombaton megkezdett szakmai projekteket a délelőttök során a mi iskolánkban fejezték be a károlyis diákokkal közösen.